Gruppen ble dannet våren 1976, oppløst i november 1984 og gjenforent for nye forestillinger i årene 1999–2001. Prima Vera var blant landets mest populære plateartister på 80-tallet. Hver utgivelse inneholdt vellykkede parodier på norske og internasjonale artister, fremført av tre gærninger ikledd grønne stilongser.
Prima Vera ble startet da Herodes Falsk sluttet i Jonas Fjeld Band og slo seg sammen med sine gode venner Tom Mathisen (fra visegruppen Snu) og Jahn Teigen (fra rockebandet Popol Ace). Jonas Fjeld Band hadde nettopp gjort unna innspillingen av albumet Endelig! (Uff ikke nå igjen) (1976), der Mathisen hadde en sentral gjesterolle. Fjeld-bandet ønsket å fortsette med seriøs musikk, mens Falsk bestemte seg for å lage en plate der han fikk flinke musikere til å spille standardlåter som han selv hadde skrevet tekstene til. Mathisen og Teigen skulle synge, mens Falsk skulle være avbildet på omslaget som James Last.
Før arbeidet i studio tok til, ble det bestemt å legge det opprinnelige konseptet til side og heller starte en trio der de kunne dyrke videre den spinnville humorformen som Falsk og Mathisen hadde klekket ut i studio sammen med Jonas Fjeld Band. Navnet Prima Vera ble hentet fra en bok av Øvre Richter Frich. I en av bøkene om den blonde kjempen Jonas Fjeld foregår det en boksekamp mellom den amerikanske tungvekteren Big Battling Brown og det italienske fleskeberget Prima Vera. Dette navnet hadde lenge brakt munterhet i turnébussen til Jonas Fjeld Band, og da de tre karene skulle ha et navn på den nye gruppen var Prima Vera det eneste forslaget.
Høsten 1976 laget Falsk og Mathisen manus til to TV-programmer som de sendte til Barne- og Ungdomsavdelingen i NRK. Til deres store overraskelse fikk de positivt svar, og med Teigen på slep filmet de en rekke sketsjer som ble sendt i programmet Flimravåren 1977. Kort etter dro Jahn Teigen på sin første turné som soloartist, og så snart den var over, debuterte Prima Vera på scenen – på Hawk Club i Trondheim 12. juli 1977.
Den første LP-en ble innspilt på tre dager med Jonas Fjeld Band som backingband. Platen var laget etter oppskriften som alle etterfølgende Prima Vera-produksjoner skulle holde seg til: Parodier på aktuelle slagere, treffende harselering med andre artister, og et omslag med haugevis av tullete fotografier. Platesidene var nummerert som 3 og 4, noe som ble fulgt opp på de etterfølgende utgivelsene (side 5 og 6, side 7 og 8, etc.). Vi ble kjent med husorkesteret Harry Worrieds Quartet og skulle etter planen fått en parodi på «Anna Lovinda» i form av «Arne Belinda», men Erik Bye stoppet platen og forlangte å få sangen fjernet. Byes reaksjon var betegnende for mange artisters forhold til Prima Vera: Gruppens parodier og påfunn falt ikke alltid i smak, men ble snarere oppfattet som sårende og – i enkelte tilfeller – usmakelige.
Men publikum jublet, og det tok skikkelig av med album nummer to, Brakara (1978). Dette er en av de morsomste plater som er laget i Norge, med de tre herrene Falsk, Mathisen og Teigen i storform. Parodien på Baccara var genial: Den spanske duoens fire slagere ble satt sammen som et potpurri, og lytterne fikk selv høre at det omtrent ikke var forskjell på de fire sangene. Fremdeles er det mange som tror at «Brakara» består av bare én Baccara-låt. Det meste innen pop anno 1978 ble parodiert – inkludert Jahn Teigen som selv harselerte med Melodi Grand Prix-slageren «Mil etter mil» i form av den kvasirussiske «Zagra Znja Zagra». Til og med Erik Bye måtte gi seg, fordi melodien til «Arne Belinda» nå var forandret slik at det ikke lenger var nødvendig å føre Bye opp som komponist. Jonas Fjeld Band var igjen backingband, Tore Syvertsen medprodusent, og omslaget inneholdt et åtte siders hefte. Brakara var lenge Norges femte mest solgte plate gjennom tidene.
Fjeld-bandet og produsent Syvertsen var på plass igjen i studio da Salmer og sanger vi gjerne hiver ble innspilt i august 1979. Tittel og omslag falt ikke i smak i kristne kretser, men ny salgssuksess var sikret og nytt TV-program ble laget. Platens siste kutt var en konkurranselåt, der alle ble oppfordret til å skrive tekst til ett av versene. Vinneren ville få synge teksten selv på den neste Prima Vera-platen. Gruppen holdt løftet; «Vinnernes konkurranse-låt» med The Popstjerners fra Bergen ble inkludert på samleplaten The Best Of Prima Vera, som kom ut i god til før julesalget 1980. Omslaget var denne gang utstyrt med en 12-siders parodi på ukebladet Se og Hør.
8. april 1981 var det premiere på gruppens musikal Fisle Narrepanne i Tyrol på Oslo Nye Teater. Skuespillere som Ulf Wengard, Kjersti Døvigen og Ivar Nørve sto på scenen side om side med Prima Vera, og en LP med alle sangene ble innspilt med musikere fra teateret. Musikalen fikk blandet mottakelse, men det var ingenting mot bråket som oppsto rundt gruppens neste plate, Den 5te (1981). Først nektet Paul McCartney å la gruppen fremføre «Coming Up» med norsk tekst om ansiktsløfting. Deretter forlangte kongehuset at det opprinnelige omslaget skulle trekkes tilbake. Det viste et bilde av kong Olav, dronning Elizabeth og kronprinsesse Sonja, der herrene Teigen, Falsk og Mathisen var manipulert inn på plassene til prins Philip, prins Charles og kronprins Harald. På det nye omslaget gikk Prima Vera nedover Karl Johan i kjole og hvitt (og grønne stilongs) med slottet i bakgrunnen.
Lava hadde overtatt jobben som backingband, og for første gang dukket kulthelten Joku Fahr opp med sine svært aparte tolkninger av kjente poplåter. Øyvind Blunck, som hadde regien på Fisle Narrepanne i Tyrol, dukket opp som gjest, noe han også gjorde på neste plate. Teigen var selv produsent på Ha ha he he ho! (De gærne har'e godt) (1982), der gruppen brukte mange forskjellige musikere i stedet for et fast backingband. Samtidig med platen ble det gitt ut en video med sketsjer og sanger. Forestillingen med samme navn ble spilt på ABC-Teatret for fulle hus fra 10. februar til 11. april 1983.
Helt siden 1978 hadde Prima Vera snakket om å lage en film om Olav den Hellige, men først i 1983 ble filmen Soga om Olav den Hellige lansert. I form, innhold og persongalleri hadde filmen skremmende mange likheter med den britiske komigruppen Monty Pythons The Holy Grail, og det var kanskje litt av grunnen til at den ble totalt slaktet av landets anmeldere. På platen med filmmusikk deltok bl.a. Anita Skorgan og medlemmer av Lava.
Etter nedturen med Soga om Olav den Hellige bestemte trioen seg for å ta en pause. Ved en tilfeldighet dukket det opp en mulighet til å opptre en uke på Cabaret Restaurant i Stockholm høsten 1984. Det endte i katastrofe: Etter noen skandaløst dårlige opptredener skilte Prima Vera lag i november 1984. Teigen fortsatte på egen hånd, mens Mathisen og Falsk fortsatte som duo og gjorde stor suksess med nye parodier og stadig mer grensetøyende humor.
Ni år senere så det ut til å gå mot en forsoning mellom de tre herrene. Samlingen Absolute Prima Vera (1994) ble satt sammen, komplett med 32 kutt og et 24-siders hefte, men på pressekonferansen nektet Teigen å stille opp sammen med de andre. Det hele endte med offentlig skittkasting og krangling i media, mens samlingen solgte til gull. Noen år senere ble omsider stridsøksen begravd, og Prima Vera ble gjenforent for en ny runde forestillinger i 1999–2001. I anledning gjenforeningen ble en ny samling sendt på markedet. Falsk hadde funnet frem et konsertopptak gjort på ABC-Teatret 12. mars 1983, og det hadde så god lydkvalitet at det kunne gis ut på CD. Som bonus ble en ekstra CD med 32 Greatest Hits vedlagt. Samlingen ble komplett med en 20-siders historie-booklet.
Gjenforeningen var en gyllen anledning til å dokumentere trioens karriere på film. Dette resulterte i en serie på fire programmer som ble vist våren 2003 på TV2. I tillegg ble trioens siste konsert i Oslo Spektrum, 28. november 2001, sendt i sin helhet i tre deler. Deretter skilte Prima Vera lag igjen, men denne gang som venner. Teigen fortsatte på egenhånd, mens Mathisen og Falsk startet trioen Credo Zeppo sammen med Alex Rosén
Prima Vera har så langt gitt ut 10 plater:
Prima Vera – Prima Vera -1977.
Innspilt 19, 20 og 21.08.1977 med Jonas Fjeld Band som musikere i Roger Arnhoff studio.
Utgivelsesdatoen var 20.09.1977.
Prima Vera – Brakara – 1978.
Innspilt 31.07, 01, 02 og 03.08.1978 med Jonas Fjeld Band som musikere i Roger Arnhoff studio.
Platen ble en stor suksess og gikk til topps på VG-lista.
Utgivelsesdatoen var: 01.12.1978.
Prima Vera – Salmer og sanger vi gjerne hiver – 1979.
Innspilt 27, 28, 29 og 30.08.1979 med Jonas Fjeld Band som musikere i Roger Arnhoff studio. Platen solgte bra, men var ikke på høyde med «Brakara». Når det gjaldt denne platen så var det veldig mange som forvekslet den med en religiøs plate.
Utgivelsesdatoen var: 03.12.1979.
Prima Vera – The best of Ebba – 1980.
En samleplate som tar for seg det beste de har gjort frem til nå. I tillegg til det så er det en ny låt: «Det må være spøk».
Utgivelsesdato var i oktober 1980.
Prima Vera – Den 5te – 1981.
Innspilt 24, 25, 26 og 27.08.1981 med gruppen Lava som musikere i Roger Arnhoff studio.
På platen medvirker også Øivind Blunck med sangen «Opp og ned». Versjonen av sangen «Coming up» med Paul McCartney ble stoppet av låtskriveren, da han fikk greie på den norske teksten. Denne platen er forøvrig utgitt med tre forskjellige cover. I den første utgivelsen er Prima Vera » avbildet» med Kong Olav V, Kromprinsesse Sonja og Dronning Elisabeth. Denne utgaven av «Den 5te» ble stoppet av regjeringsadvokaten. Deretter ble platen lansert med nytt cover. Denne gangen paraderer Prima Vera i grønne stilongs oppover Karl Johan i Oslo under åpningen av Stortinget. Det er også utgitt en versjon av platen hvor Prima Vera har grå stilongs. «Den 5te» oppnådde en tredjeplass på VG-lista.
Utgivelsesdatoen var: 12.10.1981.
Prima Vera – Fisle Narrepanne i Tyrol – 1981.
Dette er en plate fra teateroppsetningen med samme navn. Teateroppsetningen ble en stor publikumsuksess, men fikk dårlig kritikk av avisene og kritikerne. Siden musikken ikke en gang ble nevnt av kritikerne bestemte Prima Vera seg for å gi ut musikken på plate. Musikken ble spilt inn i løpet av 10 dager for å gi den samme «sounden» som under teateroppsetningen.
Prima Vera – Ha ha he he ho, de gærne har det godt – 1982.
Innspilt 06/11.09.1982.
Det ble for første gang benyttet forskjellige musikere under innspillingen, og et enkeltstående band . Øivind Blunck sang også en sang på denne platen. Sangen heter «Berre Piss». Samtidig med lanseringen av plata ble det gitt ut en video med sketsjer og musikkvideoer som er hentet fra plata. Beste notering denne gangen var en tredjeplass på VG-lista.
Utgivelsesdatoen var: 18.10.1982.
Prima Vera – Her kommer Olavs menn – 1983.
Dette er soundtracket fra filmen "Prima Vera og saga om Olav den hellige".
Prima Vera – Absolute Prima Vera – 1994.
Denne CD`en inneholder hele 32 sanger. Når den siste sangen toner ut så får vi høre sketsjen «Brannen i treningsdrakten».
Prima Vera – The Prima Vera Show – 1999.
Denne CD`en inneholder 2 CDer: CD 1 er en liveCD fra ABC teateret i Oslo som Prima Vera hadde den 12.03.1983. Det er en redigert versjon av forestillingen. CD 2 er en bonusCD med hele 32 låter.
Prima Vera – Det Beste Fra Prima Vera – 2017.
Denne produksjonen kom både ut som cd og digipack.