Steinar Modalen

Litt Av Historien

Arendal 1975.

En dag er Steinar Modalen hos sin fire år eldre onkel. Onkel Svein har kjøpt en ei ny utgitt plate han gjerne ville spille for sin nevø Steinar og hylla trekker han ut ei LP-plate med ett tøft cover.

Dette er den første platen til det norske progressive rockebandet Popol Ace etter at de byttet navn fra Popol Vuh, og albumet heter «Stolen from times». Vokalisten heter Jan Teigen og kommer fra Tønsberg.

Dette blir den første og siste platen Jahn er med bandet på som vokalist. Dette er Steinars første møte Jahn Teigen.

 

To år senere sitter Steinar foran fjernsynet og ser Melodi Grand Prix. Hans skal ha med Jahn Teigen opptredenen. Jahn er i kledd den etter hvert berømte skjellettdrakten og han fremfører «Voodoo» sammen med Inger Lise Rypdahl. Nå er Jahn Teigen frøet sådd og en fan-spire begynner å gro.

 

De neste tiårene kjøpte Steinar plate- og kassettutgivelser med Jahn sine musikk – det skulle spilles Jahn Teigen for alle pengene. Etter hvert ble også kjøpt alt mulig av Jahn Teigen effekter, T-shirts, klistremerker, programhefter etc. – alt som hadde Jahn Teigen sin navn påtrykket var av interesse. Jahn Teigen var produktiv artist, og samlingen vokste fort og ble etter hvert stor. Til venner og familie fortalte Steinar at en dag skulle han bygge seg et stort hus. I huset skulle han en dør som var signert av Jahn Teigen. Etter hvert ble det stort hus og huset rommet også et eget musikkrom for den musikkfrelste Steinar som også spiller i band. Stadig ble han påminnet sitt utsagn fra ungdomsårene «om en Jahn Teigen signert dør». Resultatet ble at Steinar og døra gikk på en konsert med Jahn. Det var enklere å ta døra med til Jahn, enn å ta Jahn med til døra. Jahn signerte døra på begge sider!!, under den lystige sammenkomsten back-stage fikk Steinar god tid til å snakke med Jahn.  Dette ble starten på et langt vennskap som varte helt til Jahn døde.

 

Steinar ble invitert av Jahn til et møte i Oslo og i dette møte treffer Steinar for første gang Oslo-karen Kennet Bratteberg. Sammen tegner de skissene til ‪Jahnteigen.com‬, et domenenavn Steinar noen år tidligere hadde kjøpt og registrert. Kennet hadde opprettet TEIGENS SIDE på Facebook sammen med Jahn – nå var på tide å samle kreftene mente Jahn.  Jahn flytter etter hvert til Sverige og Klockargården og ikke lenge etter sitter Steinar og Kennet på flyet. På lang-weekendmøte på gården hos Jahn skal det planlegges fansider på nett og Facebook.

 

Årene gikk og samlingen av Teigen-effekter har så mange. Steinar kan i dag smykke seg med tittelen «Museumsdirektør» i verdens eneste Jahn Teigen museum. Museet har han selv bygd i sitt eget hjem i Arendal. Jahn Teigen museet fikk ved åpning god dekning i NRK nyhetene og Se&Hør i tillegg til lokalpressen i Arendal.

 

Steinar er sannsynligvis den person som var den første og siste inviterte gjesten på Klockargården til Jahn. Første den gangen han og Kennet var lang-weekend og den siste i da han mottok invitasjonen fra Sara Skorgan Teigen om å hjelp til å gjennomgå og rydde alle tingene Jahn hadde tatt vare på gjennom sin musikalske reise, før gården ble lagt ut til salg.

 
* Jahn lever videre gjennom musikken og museet – han var ikke som noen andre, sier Steinar Modalen.